środa, 14 lipca 2010

ciasto






Placek z czarną porzeczką

• mąka pszenna 1i 1/5 szkl
• cukier 1 szkl
• jajka 6 szt
• stopione masło 1/2 kostki
• proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
• cukier puder do posypania
• czarne porzeczki 2 szkl

Żółtka i cukier utrzyj na gładką masę. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem i masło płynne. Ucieraj, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodaj pianę z białek. Wymieszaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszkę.

Można posypać ciasto delikatnie mąką i dopiero wysypać czarne porzeczki. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz